Veel gestelde vragen
Ja dat kan! Het is zelfs bewezen dat verantwoord sporten tijdens je zwangerschap goed is voor jou en je kindje. Sporten kan veel klachten tijdens je zwangerschap voorkomen of verminderen. Het zorgt ook voor een sneller herstel na de zwangerschap.
De schuine en de dwarse buikspieren kun je prima trainen tijdens de zwangerschap. Deze spieren zijn ook nodig voor het stabiliseren van je bekken en helpen mee tijdens de persfase. De rechte buikspieren kun je het beste niet trainen.
Wanneer je zwangerschap goed verloopt en je voelt je goed mag je door sporten tot aan je bevalling.
Wanneer je een keizersnede hebt gehad mag je pas na 6 weken weer starten met sporten. Dames die een vaginale bevalling hebben gehad mogen al iets eerder starten. Het beste is om goed te luisteren naar je lichaam. Tijdens de nagymlessen is er veel aandacht voor de bekkenbodem, rompbalans / stabilisatie en conditie. Het herstel kan bij iedere dame anders zijn. De oefeningen zijn dusdanig aangepast dat iedereen mee kan doen, zonder dat je jezelf forceert.
We vragen bij aanvang van de les aan iedereen hoe het gaat en of er nog bijzonderheden zijn. Wanneer er bijzonderheden zijn, kunnen we daar tijdens de les rekening mee houden en je gerichte adviezen geven en eventueel een aangepaste oefening.
Jazeker, dat kan! De Zwanger & Fit is zo opgezet dat iedereen op eigen niveau mee kan sporten. Het is juist goed (ook) tijdens je zwangerschap verantwoord actief te blijven. Het voorkomt klachten en bevordert een sneller herstel na de bevalling.
Jazeker! De Zwanger & Fit cursus is zo opgezet dat iedereen op eigen niveau mee kan doen tijdens de les. Wanneer het goed voelt, kun je sporten tot aan de bevalling. Ook voor dames die klachten hebben van hun bekken of rug kan juist het sporten (soms met aangepaste oefeningen) de klachten verminderen, ook tijdens het einde van de zwangerschap.
Tijdens de cursus Zwanger & Fit wordt er bij elke bijeenkomst een thema besproken. De thema’s die aan bod komen zijn gericht op ademhalingsoefeningen die je toe kan passen tijdens de bevalling. Daarnaast krijg je informatie over je bekkenbodem, houdingsadviezen en de periode na je bevalling. Ook krijg je tips om een voorkeurshouding bij je kindje te voorkomen.
Tuurlijk! De Mama & Fit cursus is zo opgezet dat iedereen op eigen niveau mee kan doen, dus ook wanneer je voor of tijdens de zwangerschap niet gesport hebt. Tijdens de lessen wordt er rekening gehouden met wat je (al) wel en (nog) niet kan. Tijdens de lessen is er aandacht voor conditieherstel en herstel van de romp. Daarnaast is er ook aandacht voor herstel van het bekken. De eerste les komt Marlou Crolla, bekkenfysiotherapeut, tips en oefeningen geven wat betreft het verbeteren van de kracht en stabiliteit van het bekken. Ook is er aandacht voor eventuele incontinentieklachten, hoe deze te voorkomen of te verminderen indien nodig.
Een diastase is het wijken van de rechte buikspieren , vaak ten gevolge van een zwangerschap. In onze Mama & Fit Lessen besteden we extra aandacht aan het verminderen van de diastase. Onze trainsters zijn opgeleid om je hierin goed te begeleiden
Jazeker! Er is geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig voor een consult bij een kinderfysiotherapeut.
Een plagiocephaly is een afvlakking van de schedel. Deze komt vaak voor bij baby’s als gevolg van een voorkeurshouding. De baby ligt dan vaak met zijn bolletje naar dezelfde zijde gedraaid (dit kan verschillende oorzaken hebben) , waardoor het onderliggende deel van het bolletje afgevlakt raakt.
De kinderfysiotherapeut kan ouders tips en adviezen geven waardoor een voorkeurshouding vermindert en daarmee ook de plagiocephaly afneemt. Omdat dit erg vaak voorkomt bij zuigelingen worden “voorkeurshoudingen” ook besproken als thema tijdens de lessen Zwanger & Fit. Zo weet je als je kindje net geboren is, waar je rekening mee moet houden.
DCD staat voor Developmental Coordination Disorder, in het Nederlands vertaald coördinatie- ontwikkelingsstoornis. Kinderen met DCD hebben een achterstand in de ontwikkeling van motorische vaardigheden en moeite met het coördineren van de bewegingen, waardoor ze alledaagse taken minder makkelijk uit kunnen voeren dan leeftijdsgenoten. Kinderen met DCD worden vaak als “onhandig” omschreven. Zij hebben baat bij een behandeling door een kinderfysiotherapeut.